Woonhuis Enschede

Woonhuis 't Vaneker Enschede

Opdrachtgever: particulier

Fase: voorbehandeling, gereed 2017


Het huis is geheel gelijkvloers, carport en schuur zijn er in geïntegreerd. Alleen een tuinberging (met een sauna) is separaat geplaatst, qua uitvoering verwant aan de carport, die in staal wordt uitgevoerd (schijf en dak). Het woonhuis wordt geheel bekleed met zwart gebrande verticale houten delen, inclusief de schuine daken. De kozijnen zullen daarin niet worden benadrukt, maar eveneens donker van kleur zijn.

Dat resulteert in een sober en terughoudend volume, dat door de schuine daken en de afgeschuinde koppen van de vleugels vanuit elk perspectief een sterke beeldkwaliteit heeft.

De hoofd-woonruimte bevindt zich centraal in de plattegrond, met uitzicht naar de bosrand in het noorden en op het open landschap aan de zuidzijde. Die ontleent haar privacy naar de openbare weg aan de westkant en het buurperceel aan de oostzijde aan de beide vleugels met de overige functies van het huis ter weerszijden. De daken van de vleugels lopen naar buiten toe op, waardoor het huis een sterke contour krijgt in de grootschalige setting, met forse bomen rond en met name ten noorden van het perceel.

I